Sonos Connect er en trådløs musikafspiller uden indbygget forstærker.
Som led i et Sonos musiksystem betyder det, at den skal tilsluttes en forstærker (og højttalere) for at spille. Den er altså i praksis en erstatning for en eksisterende CD afspiller, med den forskel at volumen kan justeres via Sonos systemet, så man ikke behøver benytte sin forstærker til det.
Sonos Connect er den mest simple afspiller Sonos har i produktion, idet der hverken er forstærker eller højtalere indbygget. Det betyder også ,at man ikke er begrænset af kvaliteten af den indbyggede forstærker eller højttalerens størrelse, men kan få en langt bedre lyd end med de aktive komponenter. Connect finder derfor oftest vej til mere Hi-Fi prægede systemer. Det er en af Sonos’ store styrker, at man selv kan vælge hvor god lyd man vil have i de enkelte rum, og med Sonos Connect kan det faktisk blive rigtig godt.
Pristjek på Sonos Connect
Sonos Connect har gennem hele sin levetid fra den oprindelige model ZP80 kostet stort set det samme. Det er et godt tegn på at Sonos har styr på prissætningen, og begrænset konkurrence, at der ikke har været behov for at sænke prisen i takt med den teknologiske udvikling. Alt andet lige må udviklingsomkostningerne efterhånden være tjent ind.
I de første år med Sonos på markedet blev afspillerne solgt i bundles med 2 stk. kombineret med en fjernbetjening, med en samlet rabat. Det har dog ikke være tilfældet i de senere år. Selv i Sverige, Tyskland og England har det ikke været væsentlig billigere at købe Sonos, og i skrivende stund vil en Connect koste 100 kroner mere at bestille hos Amazon i England.
Der er dog efterhånden begyndt at vises sig en smule konkurrence på markedet, og derfor har vi opsat en overvågning som dagligt tjekker priser på Sonos produkter, og rapporterer tilbage i et sorteret skema så du altid kan finde den billigste forhandler i Danmark. Priserne bliver hentet automatisk fra sælgers hjemmeside. Finder du et bedre tilbud et sted, kan du hjælpe alle læsere her på bloggen ved at linke til det gode tilbud i en kommentar nedenfor.
Tilslutninger på Sonos Connect
Som på alle Sonos afspillere (undtagen Play:1 og Play:3) er der en 2-ports Ethernet switch indbygget, så man aldrig mangler et netværksstik på sin router. Lydudgangen er et stereosæt af klassiske phono stik (RCA stik) som svarer til dem der sidder på alle andre Hi-Fi komponenter.
Som den eneste Sonos komponent har Connect ligeledes digitale udgange. Der er både en elektrisk coaxial digital udgang og en optisk toslink digital udgang, og de er begge aktive samtidig med den analoge udgang. I praksis giver det mulighed for endnu bedre lyd, da man kan springe den interne digitale-analoge konvertering over, og foretage den i en ekstern DAC (digital til analog konverter) som giver bedre lydkvalitet end Sonos.
Connect er ligeledes forsynet med en analog indgang, hvor man kan tilslutte et eksternt apparat man ønsker at spille på i sit Sonos system. Også den analoge indgang benytter helt standardiserede phono stik.
Sonos Connect med aktive B&O højttalere
Sonos har på mange måder været med til at give Bang & Olufsen flere grå hår end de havde i forvejen. I første omgang er det selvfølgelig fordi Sonos er det brugervenlige multirumssystem som B&O skulle have været på markedet med langt tidligere. I praksis er der dog en mere alvorlig konkret udfordring for B&O.
De fleste af de højttalere B&O har produceret gennem de seneste 30 år er aktive, forstået på den måde, at der er indbygget forstærker i højttalerne, som derfor blot skal have strøm og et linjesignal, magen til det som kommer ud af en Sonos Connect.
For alle dem som har investeret en formue i aktive B&O højttalere og eventuelt et Beolink system, er der altså en direkte og meget simpel vej til at f fuld trådløs multirumsstyring af deres højttalere, uden at skulle købe B&O igen. I praksis kan man blot tage de eksisterende kabler fra sine aktive højttalere og forbinde dem til en skjult Sonos Connect, så har man en fantastisk brugervenlig løsning hvor man ikke behøver ændre særlig meget på sin eksisterende installation og kan beholde sine flotte B&O højttalere. Afhængig af den konkrete model fra Bang & Olufsen kan der være behov for en kabeladapter eller en lille aktiv trigger, men i mange tilfælde kan man blot skifte sit B&O anlæg ud med en Sonos Connect.
Sonos Connect, Zoneplayer ZP90 og Zoneplayer ZP80
Det er værd at bemærke, at Sonos Connect har eksisteret under flere forskellige modelnavne.
Sonos Zoneplayer ZP80 er den oprindelige udgave, som ligner en Connect fuldstændig. ZP80 var Sonos’ andet produkt på markedet efter ZP100, som havde en forstærker indbygget. Zoneplayer ZP80 blev i 2008 erstattet af ZP90, som er funktionelt fuldstændig identisk, men har fået opgraderet den trådløse netværksdel.
De oprindelige Sonos komponenter kører internt med det de kalder SonosNet 1.0, som er baseret på 802.11g (Wireless-G) netværk med maksimal hastighed på 54 Mbit/s. Zoneplayer ZP90 er opgraderet til SonosNet 2.0, som er det der benyttes i alle kurante Sonos produkter (bortset fra Sonos Bridge). SonosNet 2.0 er baseret på den trådløse Wi-Fi standard 802.11N (Wireless-N) som har en teoretisk maksimal hastighed på 300 Mbit/s, og en længere rækkevidde.
Sonos Connect er blot en ZP90, som blev omdøbt, da Sonos lancerede nye produktnavne, indpakning og logo for et par år siden. Ved samme lejlighed skiftede ZP120 navn til Connect:Amp og ZP S5 til Play:5.
Lyden i Sonos connect
Som anført ovenfor, er den største styrke ved Connect, at det alene er kvaliteten af de digital og analoge udgange som sætter grænsen for hvor god lydkvalitet man kan opnå.
Vi kan starte med at slå fast, at en Sonos Connect ikke er et high-end produkt. Lyden fra en god 5-10.000 kroners CD afspiller er renere og mere dynamisk end hvad du får fra en Connect. Du kan få bedre lyd fra Zonnect ved at fordre den digitale udgang til en bedre ekstern DAC, men det forøger selvfølgelig prisen betydeligt. I praksis kan man sammenligne lydkvaliteten far en Sonos Connect med hvadman ville få ud af en fornuftig separat CD afspiller i 2-3.000 kroners klassen – altså ganske hæderligt til normal Hi-Fi brug.
Skal det være rigtig godt, skal man altså have en ekstern DAC på, eller koble sin Connect direkte på en digital forstærker som NAD D7050 eller en Lyngdorf Audio TDAI 2200. I så fald kan man forvente et ganske godt resultat, som også Sterephile skrev i deres test af ZP80:
I was hard-pressed to hear much of a difference between the Levinson driven by the ZP80 receiving Apple Lossless Compressed or AIF files, and the original CDs from which I had ripped the tracks, as played back by the Classé or Ayre players feeding the DAC the same data via AES/EBU links
John Atkinson fortsætter.
Anyone who harbors doubts about the legitimacy of computer-based audio needs to hear a high-end DAC fed by the ZP80’s digital output
Det er i den forbindelse vigtigt et fremhæve, at en Sonos Connect ALDRIG bør benyttes med variabel output på digitaludgangene. Den eneste måde man i praksis kan justere volumen på et digitalt SP/DIF signal er ved at smide bits væk, og derved reducere i musikkens opløsning. Jo lavere man spiller jo ringere bliver lyden. Volumenkontrollen skal altså altid sættes til fast ved brug af de digitale udgange, og så justere man volumen på sin forstærker.
lydforbedrende modifikationer
Er man ikke tilfreds med lydkvaliteten i sin Connect findes der en række muligheder for at få den modificeret med bedre DAC, bedre forforstærkning og et mere stabilt digitalt signal med opgraderet clock og reclocker. De fleste modifikationer er relativt dyre sammenholdt med prisen på Sonos generelt (omegnen 300-800 Euro), men kan også hæve kvaliteten til reel high-end.
Før det hele ender med at lyde som om modifikation eller brug af ekstern DAC er en absolut nødvendighed er det nok værd at slå fast, at lyden i en helt almindelig Connect er ganske fin. Det er næppe mere end en procent af den danske befolkning som ikke ville finde at en Connect med et par gode højttalere drevet af en god effektforstærker mere en opfylder alle deres behov.
Fordele og ulemper
Positivt
- Analog indgang, som giver mulighed for at koble et eksternt produkt på, eksempelvis en gammel CD afspiller. Tilsvarende gælder hvis du har en Pladespiller du gerne vil benytte med Sonos. Brug af Sonos Connect med en grammofon vil oftest forudsætte en lille RIAA forforstærker som kan købes for omkring kr. 500.
- Lydkvaliteten kan gøres næsten så god som man ønsker ved brug af den digitale udgang, og er det ikke godt nok, kan denne modificeres.
- Simpel mulighed for at opgradere sit eksisterende anlæg til trådløs multirumsfuntionalitet
- Fantastisk sammen med aktive B&O højttalere
Negativt
- Sonos Connect kan ikke benyttes sammen med Sonos Sub, den trådløse subwoofer som passer til de andre Sonos enheder
- Sonos Connect har en smule forsinkelse på den analoge indgang (omegnen 70 ms), som i kombination med tilslutning af en forstærker kan gøre at den ikke er det perfekte match til TV lyd, medmindre billedet kan forsinkes tilsvarende fra TV’et (Fx. Samsungs ES7005, ES8005, F7005 og F8005 modeller)
- Sonos Connect kan ikke afspille musikfiler i højere opløsning end CD kvalitet (16 bit, 44,1 kHz). Det gør ikke den store forskel på de andre Sonos afspillere, men på Connect havde det været rart at kunne afspille musik i bedre kvalitet. Det gælder desværre også for de digitale udgange.
Anmeldelser og test af Sonos Play:5
Sune Christensen skriver
Hej
Jeg oplever forsinkelse i lyden ved brug af ZP90 forbundet digital med en Sony DN-1050 i forhold til min Play 5?
Hvad kan der være galt? Har læst om forsinkelse ved brug at analog signal men ikke digital.
Jeg kører pure direct på forstærkeren for netop at undgå forsinkelse
Mvh Sune
Peter Holm skriver
Hejsa.
Set i lyset af din tekst,
“Det er i den forbindelse vigtigt et fremhæve, at en Sonos Connect ALDRIG bør benyttes med variabel output på digitaludgangene. Den eneste måde man i praksis kan justere volumen på et digitalt SP/DIF signal er ved at smide bits væk, og derved reducere i musikkens opløsning. Jo lavere man spiller jo ringere bliver lyden. Volumenkontrollen skal altså altid sættes til fast ved brug af de digitale udgange, og så justere man volumen på sin forstærker”,
giver mit setup med Sonos optisk til DAC til NAD C275BEE pludselig meget dårlig mening, eftersom denne forstærker ikke giver mulighed for volumejustering.
HIFI klubben sælger C275BEE som et sikkert valg til Sonos, dog uden at promovere en DAC sammen med.