Sonos Play:5 var den første aktive højttaler Sonos bragte på markedet.
Tilbage i 2009, hvor Sonos kun havde to produkter på markedet (dem vi i dag kender som Connect og Connect:Amp) var det noget af en gamechanger, at der pludselig var en aktiv højttaler, som alene krævede tilslutning til strøm for at spille. På daværende tidspunkt blev afspilleren lanceret under modelbetegnelsen Zoneplayer S5. S5 nummeret er afledt af at der sidder 5 højttalerenheder (speakers) i højttaleren. Samme navngivningsprincip fulgte med da Play:3 blev introduceret (med 3 enheder), men er fraveget ved introduktionen af Play:1, som har 2 enheder.
Play:5 er tilgængelig i både sort og hvid, på samme måde som Sonos’ øvrige aktive højttalere, Play:1 og Play:3. Den er noget større end sine to søskende, hvilket har givet plads til en dedikeret basenhed, som ikke findes i de mindre modeller
Funktionaliteten adskiller sig fra de mindre modeller på to områder
- På samme måde som Connect og Connect:Amp har Play:5 indbygget en analog indgang, så man til enhver tid kan vælge blot at spille hvad der kommer ind gennem denne indgang.Det er en fordel hvis man har interesse i en sjælden gang at tage en Play:5 med et sted hen hvor der ikke er tilgængeligt netværk og man blot vil benytte den som aktiv højttaler med eksempelvis en mobiltelefon som kan hente musik via LTE/3G.
Hertil kommer der en hovedtelefonudgang, som ikke findes på nogen andre Sonos produkter. Det gør Play:5 velegnet til eksempelvis et børneværelse, hvis man vil give mulighed for at spille musik uden at genere resten af huset. - Da Play:5 er første generation af de aktive højttalere, er der ikke indbygget samme 2,4/5 GHz netkort som sidder i de nyere modeller Play:3 og Play:1. I praksis betyder det, at der ikke er mulighed for at benytte Play:5 som baghøjttalere i kombination med en Playbar, som man kan med de mindre aktive højttalere. Det er muligt at der også fremover vil være teknologiske fremskridt som kun er mulige med modeller som har de nye netkort indbygget
Det er Som med alle andre Sonos enheder et krav at højttaleren enten skal kables direkte til en Internet router eller kobler sig på nettet gennem en Sonos Bridge eller et andet Sonos produkt. Det er altså ikke muligt at benytte en Play:5 alene med sit eksisterende Wi-Fi netværk.
Opbygningen med to diskanter og to mellemtoner gør det muligt at gengive stereo fra en enkelt højttaler, men skal det give mening, kan man i Sonos softwaren opsætte to Play:5 til at agere en samlet stereozone, som så kan gengive reel stereo.
Lyden i Play:5
Som nævnt, er der i den store aktive højttaler blevet plads til en 3,5″ basenhed samtidig med at der er 2 3″ mellemtoner og to 1″ diskanter. Det gør Play:5 til den eneste af de aktive højttalere som reelt har mulighed for at gengive musik i noget der minder om stereo som enkeltstående højttalere. Det forudsætter dog stadig at man stort set placerer sit hoved 20-30 centimeter lige foran højttaleren – og så er det ligesom lige meget 🙂
Den største fordel ved bestykningen er dog at det større kabinet, kombineret med basrefleksport og en større dedikeret basenhed får Play:5 til at spille både højere og (mere relevant) dybere end de mindre modeller. I praksis begynder lyden altså at ligne noget som man vil kunne holde du at høre på som musikelsker. Så længe man holder sig i et mindre rum omkring 15-25 m2 vil ganske mange danskere snildt kunne leve med lyden fra Play:5 som deres hovedanlæg. Særligt hvis de har været vant til en lille iPhone dock eller en Henry Kloss radio.
Pristjek på Sonos Play:5
Sonos har traditionelt set været enormt gode til at holde priserne på deres produkter ens i de fleste lande og over tid. Et enkelt tilfælde hvor det modsatte var tilfældet er beskrevet i et indlæg, som er skrevet samme dag som Sonos ZP S5 endte i en vanvittig prisspiral, hvor Hi-Fi Klubben og Bilka endte i en priskrig, hvor det vist blot galdt om at være billigst, uanset at de begge tabte penge på at sælge enheder til de priser.
Priskrigen endte med at Hi-Fi Klubben solgte ZP S5 til kr. 1399 den pågældende dag, og derfor var nødt til at kompensere en masse kunder som havde købt i månederne før da, grundet deres prisgaranti.
Siden da har Play:5 generelt holdt prisen meget konstant, og selv i Sverige, Tyskland og England har det ikke været væsentlig billigere at købe Sonos. Der er dog efterhånden begyndt at vises sig en smule konkurrence på markedet, og derfor har vi opsat en overvågning som dagligt tjekker priser på Sonos produkter, og rapporterer tilbage i et sorteret skema så du altid kan finde den billigste forhandler i Danmark.
Priserne bliver hentet automatisk fra sælgers hjemmeside, og dækker prisen for en Play:5 i hvid. det er ualmindeligt sjældent at prisen i sort afviger fra prisen på den hvide. Finder du et bedre tilbud et sted, kan du hjælpe alle læsere her på bloggen ved at linke til det gode tilbud i en kommentar nedenfor.
Stander og vægmontering af Sonos Play:5
Som udgangspunkt er Sonos Play:5 lavet til at stå på et bord, en reol eller tilsvarende. Sonos producerer ikke selv et vægbeslag eller stander, og der gik et godt stykke tid fra produktintroduktionen til der kom monteringsmuligheder på markedet.
Af de mest almindelige muligheder producerer danske VM Acoustics et simpelt vægbeslag, som fungerer som en lille metalhylde, der er formet præcis efter Play:5’s fodaftryk, og med et hul som gør det muligt at trække den nødvendige ledning ned gennem beslaget.
Det er en meget robust konstruktion, som selvsagt ikke er specielt fleksibelt i forhold til at vinkle eller dreje højttaleren, da den alene kan stå på hylden. Der medfølger ikke særlige monteringsmuligheder for højttaleren, men hvis den sættes i en højde hvor nogen kan komme til at skubbe til den, kan den fastgøres med dobbeltklæbende tape.
Flexson har efterfølgende introduceret et noget mere fleksibelt vægophæng, som dog ikke er helt så diskret som VM Acoustics modellen. Med Flexson løsningen er der fuld mulighed for at vinkle og dreje sin Sonos afspiller i alle retninger. Ulempen er at det er nødvendigt at spænde et eksternt skelet rundt om det meste af afspilleren, som kan gøre den en smule mere bastant at se på.
Uanset valget af vægbeslag kan det betale sig at bruge en kabelbakke til at skjule ledningen bedst muligt.
Vær endvidere opmærksom på at der hos mange forhandlere af Sonos kan købes ekstra lange (hvide) strømkabler med det klassiske 8-tals stik, så man ikke skal benytte forlængerledninger hvis man vil montere en aktiv højttaler højt oppe og langt væk fra nærmeste strømstik.
Er man mere til en standerløsning, havde Flexson i en periode en løsning i form af en ganske slank gulvstander, som matchede højttaleren ganske fint. Det ser umiddelbart ud til at den særlige Play:5 stander er udgået af produktion siden da. Det skyldes muligvis manglende efterspørgsel.
Fordele og ulemper
Positivt
- Analog indgang og hovedtelefonudgang, som ikke findes på de mindre udgaver
- Pænt fyldig lyd, som rent faktisk har en smule musikalitet over sig
- Mulighed for at spille en hel stue op med blot én aktiv højttaler
- Fås i sort og hvid så det er lettere at finde en som passer til indretningen
- 2 stk. Play:5 kan sættes op som et stereopar, så man reelt har et system som kan spille stereo
- Let at flytte rundt på grundet det indbyggede håndtag i basrefleksporten
Negativt
- Ikke mulighed for batteridrift (meget efterspurgt på de aktive højttalere)
- Ikke muligt at benytte den som baghøjttalere med en Sonos Playbar
- Ikke så kompakt og let at få plads til som de mindre udgaver
Anmeldelser og test af Sonos Play:5
Der findes færre anmeldelser af Play:5 end af eksempelvis Play:1, da den kom på markedet for 5 år siden, hvor Sonos ikke var helt så populært. Søger du på nettet efter dem, er det selvsagt S5 modellen du skal søge efter.
De anmeldelser der findes er dog generelt meget positive, og afspejler min opfattelse af at Sonos fra starten af har sat en ret høj barre for hvad deres aktive højttalere skal levere i form af lydkvalitet. Der findes rigelig med skidt på markedet for trådløse højttalere og docking stations, hvor Sonos klart skiller sig ud i den gode ende.
Du kan læse dig klog på test af Play:5 her:
- WHAT HI-FI? (5 stjerner ud af 5)
- IDG (MacWorld) i Norge
- Engadget
- CNET
- Crutchfield (faceoff mod B&W A7 Apple AirPlay højttaler)
Danske Living Smart TV har anmeldt Play:5 her:
http://www.youtube.com/watch?v=lhMUyiOf0rc
[…] Sonos Play:5 – største trådløse aktive højttaler fra …Sonos Play:5 var den første aktive højttaler Sonos bragte på markedet. … som så kan gengive reel stereo. Lyden i Play:5 … Anmeldelser og test af Sonos Play:5.Kan du besøge hjemmesiden […]